Home / Nordisk fantasy

 

När man tänker på fantasyförfattare är det kanske framför allt engelska och amerikanska författare man tänker på. Men även i Norden har det skrivits en hel del fantasy.

Störst av alla nordiska fantasyförfattare är Astrid Lindgren. Hon är förvisso mest känd för annat, som böckerna om Emil, Pippi och Karlsson på taket. Men det är svårt att betrakta Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta som något annat än fantasy. Andra svenska författare inom denna genre är Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, som tillsammans har skrivit Engelsfors-trilogin, och Margit Sandemo, som skrivit 47 böcker i serien Sagan om isfolket.

Sandemo föddes i Norge, och det finns många skickliga fantasyförfattare i våra grannländer. Danmark har Mikkel Birkegaard och Lene Kaaberbøl, Finland har Johanna Sinisalo, och på Färöarna finns Rakel Helmsdal och Annfinnur í Skála. Många av dessa författare hämtar inspiration från folksagor, nordisk mytologi och historien. Att låta sig inspireras på detta sätt är ofta ett recept för framgång.

Fantasy-musik

Och det varken börjar eller slutar med litteratur. Det finns ett flertal band inom metalgenren som i både texter och musik inspireras av nordisk folkmusik, fornnordisk mytologi, vikingar och folksagor. Ett av de allra mest framgångsrika banden i denna genre, som ofta kallas viking metal, är finländska Finntroll. Trots, eller kanske tack vare, att texterna är på svenska har bandet nått en publik långt utanför Norden. Det var bl.a. Finntroll som inspirerade det ryska metalbandet Svartby till att sjunga på svenska.

Andra band i genren är färöiska Tyr, isländska Skálmöld, svenska Thyrfing, och finska Korpiklaani. Genren har även letat sig utanför Norden, och det finns band i Ukraina, Tyskland och USA.

Som så ofta när det gäller metal börjar ett band i en undergenre, för att sedan utvecklas och kanske hamna i en annan genre med en senare skiva. Många av de mest inflytelserika banden har någon gång gjort en skiva inom viking metal. Det gäller bl.a. Mortiis och hans tidigare band Emperor, Bathory från Vällingby, som kan ha uppfunnit hela genren, och norska Drottnar. Det sistnämnda bandet började som ett kristet band inom viking metal, men har mer och mer börjat inkorporera element från kommunistdiktaturer, inte minst i form av de uniformer de bär när de spelar live. Texterna har dock fortfarande ett kristet budskap.